Celebr-arte


Juist een jaar geleden verzamelde ik al mijn “art for ritual”-projecten onder één algemene noemer om ze niet alleen aan vrienden, maar ook aan iedereen die een speciale dag of een verlies wil eren met een kunstwerk of een collectieve creatie, voor te stellen.

Celebr-arte is geboren tijdens een weekend “initiatiefkarma” bij ArtObe. Het was een van de weekends van de jaartraining ‘karma praxis’ die ik na twee jaar, vorige week heb afgerond. Klik op de link om hun boeiend aanbod van workshops, trainings en coaching te ontdekken.

Het project was geboren, de ideeën werden geordend, ik vertaalde mijn website in drie talen, kwam allerlei structurele problemen tegen met de site, en na die uiteindelijk een voor een te hebben opgelost lanceerde ik hem.

DSCF1077

En toen kreeg ik mijn eerste vraag. Ik werd gevraagd om een kunstwerk te maken die haar overleden ouders zou eren. Ze had allerlei spullen bijgehouden: kleren, foto’s, schriftjes, tabac en een schilderij.

Na een sessie van 2 uur waarin ze haar herinneringen deelde, vertellend over haar ouders en jeugdherinneringen, over hun relatie met elkaar, uitleg gaf over de herinneringendoos, ging ik aan de slag met hun favoriete muziek in de oren.

Na enkele dagen had ik twee of drie richtingen en ik stuurde haar enkele foto’s. Ze gaf me feedback en ik werkte verder.

Vorige week kwam ze de werken halen en ik was zo blij en dankbaar dat ze ontroerd en blij was. Nu kon ze het allemaal een speciale plek geven in haar huis, in het zicht, zei ze.

IMG_20200625_213633

Samen namen we de herinneringen en objecten uit de kast, letterlijk. Om ze te eren.

En wat met hetgeen ik niet heb gebruikt in de werken? Wel, nu de herinneringen een ode hebben gekregen, kan ze ze weggeven. Nu voelt het goed.


Leave a Reply

%d bloggers like this: